Importanta unui defibrilator in locuri publice si la serviciu

Defibrillatorul este un dispozitiv care este utilizat in situatii de urgente.

Importanta unui defibrilator in locuri publice si la serviciu
Intr-o lume din ce in ce mai agitata, unde stresul reprezinta un procentaj semnificativ in cazurile de stop cardiac, actionarea rapida cu un defibrilator intr-o astfel de situatie cresc sansele de supravietuire ale pacientului.
Pentru locurile publice (aeroport, metrou, hipermarket, hotel) si pentru fabrici, birouri, etc (unde sunt angajati multi), defibrilatorul AED nu trebuie sa lipseasca dotare pentru a putea interveni intr-o situatie de urgenta pana la sosirea ambulantei.
Pentru a avea mai multe sanse de supravietuire in cazul unui stop cardiac este important sa incepem defibrilarea cat mai urgent posibil.
Studiile au demonstrate faptul ca rata de supravietuire scade cu 10% pe minut.

Defibrilatorul AED (automat sau semi-automat) poate fi utilizat de catre persoane nespecializate deoarece aceste tipuri de defibrilatoare sunt prevazute cu instruciuni vocale in limba romana si ajuta utilizatorul la operarea dispozitivului. Defibrilatoarele AED analizeaza electrocardiograma si efectueaza automat operatiile necesare. Daca este caz de soc, incarca automat energia si elibereaza socul in cazul defibrilatorului automat iar in cazul defibrilatorului semiautomat da instructiunile pentru eliberarea socului. Diferenta intre cele doua variante de defibrilator, automat si semiautomat, este butonul de soc. Cel automat nu are buton de soc si elibereaza automat socul daca este cazul iar cel semi-automat are buton de soc, care trebuie apasat, de catre utilizator daca este caz de soc, la instructiunile vocale ale defibrilatorului.

PASI DE URMAT IN MODUL AED

1. Asiguraţi-vă că pacientul şi celelalte persoane prezente sunt în siguranţă (mediu înconjurător sigur).

2. Dacă victima este inconştientă şi nu respiră, strigaţi după ajutor si cereti defibrilatorul.

3. Incepeti imediat resuscitarea (CPR): asiguraţi-vă că sunt libere căile respiratorii. Apoi repetaţi continuu până când defibrilatorul ajunge la 30 de compresii pe mijlocul pieptului (pe stern) la o adâncime de 4-5 cm, urmate de 2 respiratii.

4. Imediat ce defibrilatorul ajunge la locul respectiv, porniţi-l. După pornirea defibrilatorului, urmaţi instrucţiunile VOCALE şi instrucţiunile de pe afişaj. Asiguraţi-vă că nimeni nu atinge pacientul, în timp ce defibrilatorul face analiza. Analiza ECG începe automat.

5. Dacă defibrilatorul detectează un ritm de şoc, se încarcă automat şi intră într-o stare gata de eliberare a şocului. Apăsaţi butonul de şoc. După eliberarea şocului, continuaţi resuscitarea conform instrucţiunilor defibrilatorului.

6. În cazul în care defibrilatorul nu recomandă şocul, continuaţi imediat resuscitarea (30 de compresii urmate de două insuflări). Procesul poate fi oprit dacă respiraţia normală în mod evident a revenit. Nu ezitati sa interveniti intr-o situatie de urgenta si acordati primul ajutor pana la sosirea ambulantei. Nu ramaneti indiferenti!