Despre Medicina Muncii

Medicina muncii reprezinta un domeniu care este intr-o continua dezvoltare datorita cererilor tot mai mari si reglementarilor in vigoare.

Despre Medicina Muncii

Medicina muncii se ocupa cu examinarea periodica a angajatilor. In functie de postul angajatului, se fac diferite examinari precum masurarea tensiunii arteriale, audiograme, electrocardiograme, teste pentru acuitatea vizuala, testarea capacitatii pulmonare etc.

Controalele periodice pot depista boli grave, care, daca sunt descoperite la timp pot fi tratate sau tinute sub control.

Marturia unei angajate care ne-a povestit ca tatal ei a descoperit ca are diabet la controlul anual facut de medicina muncii, in conditiile in care tatal ei nu prezenta simptome specifice bolii, indica importanta medicinei muncii. Diabetul, descoperit la timp, precum in cazul prezentat mai sus, poate fi tinut sub control fara a fi nevoie de injectarea cu insulina.

Pentru testarea acuitatii vizuale se utilizeaza un dispozitiv medical denumit viziotest. In functie de performanta aparatului, se pot face diferite teste preum: teste pentru vederea monoculara si binoculara, teste pentru astigmatism, teste pentru camp vizual (orizontal si vertical), teste pentru determinarea phoriei, teste culori - discromatism etc.

Audiograma se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv medical denumit audiometru. Pentru medicina muncii se foloseste audiometrul de screening pentru conductie aeriana.

Testarea capacitatii pulmonare se face cu spirometru. Spirometrele sunt de mai multe feluri: spirometre care pot fi utilizate independent sau spirometre care pot fi utilizate doar prin conectare la PC sau varianta complexa cu imprimanta incorporata si care poate fi folosit atat independent cat si conectat la PC.

Electrocardiogramele se realizeaza cu un dispozitiv medical denumit electrocardiograf. In functie de buget si caracterisitici medicii pot alege sa achizitioneze electrocardiograf cu 3, 6 sau 12 canale.

Pentru medicii de medicina muncii care efectueaza consultatii pe teren, direct la client (institutii, fabrici etc), se recomanda dispozitive medicale portabile pentru usurarea procesului de consultatii si pentru economisire timp.