Audiometru de screening sau de diagnostic?

Cand achizitionam un audiometru de screening si cand un audiometru de diagnostic? Raspunsul il gasim in serviciul pe care clinica/ spitalul/ cabinetul il presteaza. Audiometrul este un dispozitiv medical folosit pentru testarea auzului.

Audiometru de screening sau de diagnostic?

In cabinetele de medicina muncii cel mai des se utilizeaza audiometrul de screening care are doar conductie aeriana. In cabinetele de orl este nevoie de un audiometru de diagnostic, care are si conductie aeriana. In functie de complexitatea audiometrelor, pretul difera. Anual, angajatorii trebuie sa isi trimita angajatii la controale medicale specifice postului pe care il ocupa. De obicei firma angajatoare incheie un contract de servicii cu un cabinet de medicina muncii. In functie de postul fiecarui angajat, testele pot fi diferite. Printre principalele teste se numara: audiograma, electrocardiograma, teste pentru acuitate vizuala si spirometria.
Aceste teste sunt de screening ceea ce inseamna ca medicul nu poate pune un diagnostic dar in cazul in care, in urma testelor efectuate constata ca pacientul prezinta anumite deficient de auz, de vedere etc, va trimite pacientul la analize amanuntite cu echipamente medicale de diagnostic.
. Printre testele audiometrelor de diagnostic se numara:
-    testul MCL (Most confortable Loudness)
-    testul SISI (Short Increment Sensitivity INDEX)
-    Testul Decay Threshold
-    Testul ABLB (Alternate Binaural Lodness Balance)
-    Testul MLB (Monaural Level Balance)
-    Testul Stenger
-    Testul Langenbeck
Daca sunteti la inceput de drum si prestati doar servicii de medicina muncii, alegeti sa achizitionati un audiometru de screening. In cazul in care intentionati sa va extindeti pe viitor luati in calcul o investitie initiala mai mare si optati cel putin pentru o varianta basic de audiometre de screening si diagnostic.